Back to basic med RGB

Vi var ju många som inte fick ta del av RGBs clinic den 3 januari på Helsingborgs Fältrittklubb - men vi kan ju alltid sno åt oss lite tips och övningar som finns ute på internet.
Man behöver ju ofta lite extra inspiration såhär på vinterhalvåret, det blir lätt att man fastnar i samma mönster och inte riktigt tar sig framåt ;)

Så här har ni lite inspiration á la Rolf-Göran! Det mesta har jag saxat från Hippson.se, resten har jag fått från Ted som var där och tittade.

Först och främst innan vi gör någonting är det bjudningen som måste tas fram, menar han. Utan den har vi ingenting! Så våga rida mer framåt och bli mindre passiv - hästen måsta suga mot bettet och driva med bakbenen. När de värmde upp på clinicen fick många av ryttarna tipset att lätta på handen utan att sluta driva, och att släppa på kontrollen.
RG sa att han hellre föredrog en häst som är stark i munnen som verkligen bjuder framåt än en häst som knäpper av och är väldigt lätt och mjuk i munnen. Det är behagligare för ryttaren med en häst som är lätt i handen - men man har ingenting att rida i från och inga bakben.

Han förespråkar snäll betsling och gärna linda lite tejp runt betten så att hästen suger tag mer.

Efter de värmt upp så börjar de med den här banan. Han ställde upp tekniska linjer och utmaningar för ryttarna, mycket problemlösning.
Bana 1


Här avgör ytterhanden om linjerna blir raka, menar Rolf-Göran. Sätt upp en ordentlig grundgalopp och håll den hela vägen genom banan - låt inte hästen rinna i väg eller sluta bjuda mot bettet. Checka av hästen med halvhalter och tempoväxlingar, de är som en förberedelse inför nästa språng.

På den här banan kan det lätt bli problem mot sista hindret. Se till att inte hänga i innerhanden och komma upp mer på yttertygeln. Här passar en halvhalt in perfekt för att påminna hästen om vad som är uppgiften!


Bana 2


Nästa grupp fick värma upp med att hoppa en linje där det skulle vara exakt 8 galoppsprång. Vissa hästar gick på för många språng, men framförallt var det många som fick problem med att få tillbaka hästen.
Där sa RGB att det var viktigt att ge hästen plats utan att den ruschar i väg. Forma hästen för innerskänkeln och behåll en stadig ytter för att få kontroll på sidorna.
När de red banan var det också viktigt att rida rakt efter hindret. Många av de äldre hästarna svänger för tidigt och riskerar att riva hindret. Även där var det ytterhanden som behöver förstärkas och hålla kvar hästen där den ska vara.

Bana 3


Sista banan reds på 140 av elitryttarna, och där var det inte så många som hade problem. Att tänka på var bara att hålla i lite mer när hindren blir högre.
Allmänt så menar RGB att vi mellan tävlingar inte ska hoppa så himla mycket. Själv hoppar han bara en gång i veckan och då bara lågt på teknikövningar och lydnad.

Jobba mer med det grundläggande markarbetet, ta upp hästarna på yttertygeln, jobba hästarna framåt och ha en plan när du rider!

Vill ni läsa hela artikeln kan ni klicka in er HÄR.

Ska försöka rida någon av banorna när jag har satt i gång Y ordentligt - han behöver träna lite mer teknik och lydnad.
Jag tycker i alla fall att RGB har väldigt användbara tips, håller ni inte med? :)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0