Andra dagen

Andra dagen utan mål, känns bra och jag lyckades rida en och en halv häst utan några frustrationer! I början var jag lite överambitiös med Yankisen, men jag hoppade av och lät Annika rida en stund. Sen gick det bra att slappna av! Mycket lång och låg idag, vi har ju bara samlat hela helgen och han kändes rätt trött så det blev ett lätt pass i dag.



Kerrie var superfin! Lyckades höja formen rejält i dag, näsan framme och blev riktigt taktmässigt. Fick ett par finfina öppnor också :D
I galoppen tränade vi mest galoppfattningar - det skötte hon utmärkt efter ett par korrigeringar.

I övrigt nöjd med mig själv och hästarna. Den här veckan blir det mest fokus på dressyren, jag ska ju träna för bästa Cecilia på lördag med M och V så det blir riktigt kul!
Hade gärna haft med mig Yankee och Kerrie också men det blir nog lite väl svårt att få till ;)

Hörs,


Hej kompisar :)

Gissa vad som hänt?
Jo, datorn har pajat - skärmen är helt svart ...
Så nu vet ni varför jag har typ dött, jag får damp och är jättesugen på att blogga, jag saknar bloggen helt sjukt mycket.

Taggar i alla fall till Timråtävlingarna den 18:e :D Har bestämt mig för att tävla då i alla fall och hon är så jävla fin just nu! Hoppar bara en LD, vi är inte "färdig" än trots allt.
Återkommer senare, om någon dag vecka eller månad?



Gymnasiet

Hänger på Wilma här. Jag har ju funderat rätt mycket på gymnasiet, och förut ville jag gärna gå en hästlinje.
Men det känns inte alls rätt för mig nu. Jag kommer inte kunna rida lika mycket, inte träna för de tränare jag vill träna för och inte komma i väg på tävlingar. Så det är uteslutet.



Sen är det ju egentligen bara en inriktining utöver hästarna som jag verkligen vill ha:
Psykologi!

Jag älskar psykologi, beteendevetenskap och allt som har med det mänskliga sinnet att göra. Jag kan sitta i timmar och läsa på Psykologiguiden, jag kan läsa om psykiska sjukdomar och företeelser lika länge.
Så det är något jag absolut skulle vilja bli - någon som kan hjälpa människro med deras problem, utforska människan och gärna bli lite så där som Freud och utveckla nya teorier.

Så jag tror att jag har bestämt mig för vad jag ska gå. Det senaste budet är samhälle beteendevetenskap på ÖG.
Sen får vi se hur  jag löser det med hästarna. Jag kanske kan göra fler hemuppgifter och skippa ett par lektioner på morgonen och göra mer jobb hemma.

Vad och vart ska ni söka gymnasiet?
Om ni redan går på gymnasiet, vad går du och vad tycker du om det?


Min mentala spärr

Ni som inte pallar läsa 1,5 sida rent dravel som bara handlar om mig kan sluta läsa NU.

I dag fick jag en uppsträckning av kuratorn och i går av Maggan.
Jag blir nästan manisk (som inlägget i går) när jag inte tycker att jag kan tillräckligt bra. Jag inbillar mig att jag bara är positiv och taggad, men i själva verket är det ett självdestruktivt beteende jag har. För när jag blir så här "övertaggad" så ska inte bara ridningen tränas stenhårt, utvecklas, struktureras utan då ska som hela mitt liv styras in på rätt bana, bli energiskt och perfekt på alla sätt och vis. Det ska städas, putsas, tränas, ryktas, pluggas, köpa kläder, fixa håret fint, träna kroppen, ta hand om min hud, äta bra och jag får aldirg aldrig någonsin känna mig less och inte orka med.

Ni kanske fattar att det här blir rätt så omöjligt i längden, speciellt med 4 hästar.
Jag är så himla galet ambitiös att det blir på tok för mycket.
För då kommer alla känslorna på en och samma gång ;)




Sen bryter jag i hop totalt när jag inte klarar mina mål, när jag (konstigt nog) inte kan nå mina skyhöga mål och förväntingar så straffar jag mig själv med att rida ännu sämre och bli ännu mer i botten.
Jag är absolut inte fullt normal, nej, men kan jag kontrollera det här bottenlösa drivet och ambitionen och kunna styra det åt ett och samma håll så hade det varit perfekt.

Rådet jag fick av Johanna var att relaxa - slappna av, ha roligt i ridningen igen. Det måste inte alltid gå framåt.
För jag får dessutom nästan hjärtklappning när jag ser andra duktiga ryttare. Jag blir inte avundsjuk, inte heller arg eller ledsen. Jag blir stressad.
Jag måste hinna i kapp, måste träna ännu hårdare, måste bli mer medveten, måste, måste, måste.

Till slut är det inte ens kul. Jag vill så himla mycket när jag rider, det betyder så himla mycket för mig. Och jag kan inte tillåta mig själv att göra fel. Jag försöker så himla mycket att INTE göra fel att det inte KAN bli rätt.

Och nu säger jag åt den svenska "ödmjukheten" och lagomheten att dra dit pepparn växer - för jag är en bra ryttare. Jag har fin känsla, bra timing, duktig teoretiskt sett.
Det är bara den här mentala "JAG VILL OCH JAG MÅSTE!!!!!!" delen av mig som måste tonas ner rejält. Det blockerar hela mig - kroppen kan omöjligt göra det den ska när den här prestationsångesten sätter stopp.
Så nu ska jag verkligen ta mig i kragen och börja bli medveten om när den sätter in och då börja andas och

Om ni inte fattar vad jag menar så kolla denna länk.



om jag ska göra det här

Det måste vara på liv och död,
Det måste kännas i ditt hjärta på riktigt
För om jag tar i för löst,
har jag förlorat allt imorgon bitti



Det måste vara på liv och död om jag ska göra det här
Att kunna se mig själv i spegeln om jag blir pensionär





Fan vad jag älskar det här. Fan vad jag ska bli bra i år. Fan vad jag ska träna.
Det här är på liv och död för mig - det här betyder ALLT för mig. Ska jag göra det här så ska jag ge allt.
Ahmahgad, kan inte ens förklara i ord (så det får Maskinen göra åt mig) hur taggad jag är att träna ännu mera, ge lite till och brinna lite starkare. 2012 ska bli mitt bästa ridår hittills.

Eller vad säger ni?


Tedträningen i helgen

Nu är jag hemkommen från en underbar underbar helg, har lärt mig så sjukt mycket och är helt övertaggad att träna tekniken nu ;)
Ted är, helt enkelt bara så jävla fucking grym. Tack, nu fick jag det sagt.

I vilket fall som helst har ponixarna varit grymt fina, Yankee var väl inte på topp i hoppningen men han har ju faktiskt inte hoppat ordentligt sen Helsingborg. Höga krav eller vadå?
Mulle skötte sig som en liten ängel, hoppade helt fantastiskt i vissa språng. Otroligt vilken skillnad det blir när man sätter ett hinder framför honom och en Ted bredvid mig ;)

Yankee
Första dagen var han jäkligt taggad och hade ett par språng som var upp i taket ;)
Riktigt fin men min ridning var lite off just på hindren, så blev en hel del konstiga språng. Hoppade bana på 1m, ett par språng på 110.
I dag så var han supersuper i markarbetet, Ted sa ju det att jag har gjort ett helt fantastiskt jobb med markarbetet, roligt att höra! Men det blev nästan lite för välridet - vi bara fortsatte samla in i hindret och tappade energin på vägen. Och jag var ju inte precis van vid att han tappar energin, så jag hade ingen aning om vad jag skulle göra och red antingen i väg på första bästa distans eller så satt jag bara där som ett fån och red inte alls.

Och eftersom söndagen mest var fokuserad på markarbetet som var ganska krävande så var han rätt trött när vi väl skulle hoppa bana. Resulterade i ett par utbrytningar och några jäkligt dumma fel av mig men till slut fick vi till det och fick en okej runda till slut ;)



Ni kanske ser på videon att han har tappat stinget lite på söndagen? Jämför med den sista filsmnutten från lördagen mot de första från i dag, i den sista är det en jävla snärt på honom men i de första är han lite segare och inte lika energisk.
Men men, han får ju faktiskt lov att vara lite ringrostig! I markarbetet var han fantastisk i alla fall, så det var ju kul :)


Mulle

Jag är sjukt imponerad av denna ponnyn. Visst, det blev lite dragkamp efter hindren men han gick att SAMLA!
Och ställer man ett hinder framför honom så blir det en helt ny häst.
När markarbetet sitter så kommer det bli en toppenponny. Det vi egentligen gjorde var att vi körde en massa halvhalter, och höjde handen rätt rejält för att verkligen sätta honom på bakbenen. Sen så har han ju en tendens att länga sig mot hindren så fort man lättar det minsta i handen, så jag fick hålla i honom lite mer och hålla fast bakbenen i handen helt enkelt.
Haha, Ted uttryckte det så att "han blir som en hel heffaklump så fort du lättar lite". Men det kändes bra hela helgen i princip :D



Underbar underbar helg som sagt, kan skriva om Tedträningar hur länge som helst men det orkar ni nog inte läsa ;)
Skulle det förresten vara intressant om jag drog lite snabbt om vad vi gick igenom teoretiskt och vilka övningar vi gjorde?






The horse is your mirror

Jag har ju ett par skrivböcker där jag skriver upp mina mål, tävlingar och så skriver jag i den varje gång jag har ridit. Och eftersom jag tittar i den så ofta så tänkte jag att det skulle vara bra med något citat eller några ord som påminner en om varför man faktiskt håller på.

Det finns många citat jag tycker om, men det är ett som verkligen är viktigt för mig när det kommer till ridningen.

"The horse is your mirror"

Hästen är din spegel. Allt som du gör, finns i hästen. Allt som tidigare ryttare gjort, finns i hästen.
Så varje gång när jag har blivit arg på hästarna, tycker att de är jobbiga och jag börjar skylla på hästarna, så kollar jag på det här citatet. Man känner sig alltid lika träffad!
Det är faktiskt inte hästen som dummar sig, det är jag. Det är alltid jag.



Nu vet jag att många inte håller med mig, men jag anser att problem i 99% av fallen kommer i från ryttaren.
Titta bara på Ponnyakuten - om man får uttrycka sig baserat på något man sett på TV, så tror jag att det inte finns en enda problemponny där. Det är okunskap bland ryttarna och föräldrarna, eller då eventuellt okunskap bland tidigare ryttare.
De få hästar som faktiskt hade problem som inte var helt baserade på ryttaren kom inte ens med. Såg ni den där isabellen som skenade iväg när hon satt upp? Jag kan verkligen förstå att hon blev så rädd.
Den där grå hästen som inte gick fram för skänkeln överhuvudtaget?
Men de kom inte med, förmodligen eftersom Tobbe  vet att han inte kan hjälpa dom.

Så jag försöker i alla fall tänka så - det är aldrig någonsin hästens fel. Visst skyller jag på hästarna då och då, och då är det super att ha det här citatet att falla tillbaka till. Det tar en ner på jorden igen.




Jag tror nog att detta kan bli bra


Fördomarna

Ja, vi måste säga att det var väldigt få som faktiskt tog tummen ur och kommenterade, host host ;)
Men de som gjorde de var i allmänhet väldigt milda. Men här kommer de, fördomarna som ni har/har haft om oss:


Sara:

Jag tycker ni verkar ha en ganska bra uppfattning av mig. Jo, jag är helt klart bortskämd, men det är skillnad på att vara bortskämd och snobbig. Jag är faktiskt ingen som ser ner på andra, verkligen inte, och försöker verkligen att vara trevlig och inte för dömande.
Så visst är jag bortskämd men jag ser inget negativt med det, det finns alltid någon som har mer än en själv. Jag ser inte negativt på personer som har finare hästar och mer pengar än mig så länge de inte är otrevliga :)

Sen har du Petronella rätt i att jag inte riktigt litar på vad jag kan. Jag har rätt låg självkänsla, så det är ganska ofta som jag känner mig som en bluff när det har gått bra, att jag vill som säga "jag är inte så bra som det verkar, jag förtjänar inte det här egentligen".
Men jag tycker faktiskt att jag har en rätt bra bild av vad jag kan och vad jag inte kan ändå, jag tror att jag är ganska realistisk på den punkten.

Sen hatarhatar jag att ta kort på mig själv, hehe, känner mig så ego ;)
Men tänkte att ni kanske vill se hur jag ser ut i vanliga fall. Här kommer några bilder i alla fall.






Personligt så är jag en väldigt glad person oftast, social och ganska högljudd ;)
Står för allt jag tycker, har väldigt starka åsikter och är väldigt aktiv i diskussioner osv osv, kan ha sina konsekvenser...
Jag har inte så mycket fördomar, försöker att vara med de flesta och har en bra människosyn. Jag är däremot rätt bra på att haspla ur mig saker och är lite smått konflikträdd, hatar att såra personer och när jag har gjort det så kan jag inte ta tag i det utan jag går bara och våndas över det.
Personer jag dras till är glada, djupa  personer som man kan prata om allt om. Som förstår en.
Rolig är ett plus, sen MÅSTE de ha vettiga åsikter.

Ja, det är väl jag i ett nötskal. Tvivlar på att ni orkar läsa denna vägg av text, men ni kan ju försöka ;)


Anna:
Hon får fylla i när hon har tid, hon får ju inte sitta vid datorn på ett tag för sina föräldrar ;)





Pay and jumpen

Ja, jag och hästarna var ju som sagt på Pay and Jump idag. Det gick riktigt bra faktistk!
Hade ju inte några förväntningar på underverk från varken min eller hästarnas sida, men vi gjorde i princip vad vi skulle :)

Vanessa
Första klassen var ju 80 cm, och den gick klart bäst. Hon var riktigt lugn, fin i munnen och tog stöd. Och äntligen insåg hon att man inte behöver ta i för kung och fosterland när det är 80 cm höga räcken.
Ni får se på filmen, mycket lugnare och avslappnat än förut.

Det märks väldigt tydligt på V när hon blir trött, för då lägger hon av helt. Det blir bara bakåt, inget stöd någonstans och spända språng. Så det var inte lätt i 90 när hon hade blivit trött.
När hon blir trött så slutar hon bjuda, och när hon slutar bjuda så blir det naturligtvis jäkligt svårt att hålla i hop henne. Första rundan så blev det ett riv på första hindret och ett stopp på 5:e, men stoppet var enbart mitt fel så det gjorde inte så mycket ;)
Andra rundan kändes bättre och där blev det ett riv på första hindret.




Kerrie
Jätteduktig! Hon är ju extremt ovan vid såna här tillställningar, så det blev en hel del att vara rädd för och en massa gnägg när hon blev ensam.
Men hon hoppade ALLT, även om jag fick till två.. hmm, mindre bra språng. Duktig häst var hon som hoppade vidare ändå och körde på trots att hon kom fel, hon har verkligen blivit modigare!

70 fick vi inte med på film, men hon var fin och nolla. Här är 90, ja ni ser, haha best hest <3



Jäkligt nöjd överlag, de skötte sig grymt bra. Vi har knappt hoppat alls i höst, så de är fantastiskt duktiga som fixar det så bra :)
Måste bara säga att Wilma som hade byggt banan gjorde det grymt bra! Hon borde bli banbyggare tycker jag ;)



Word

Den som inte tycker om sig själv letar gärna fel hos andra.


Klippa hest

I veckan har jag (med lite assist från mamma och Gaby) klippt 3 hästar. Känner mig jäkligt duktig ;)
Nu börjar man lessna lite, för det finns helt klart sina nackdelar med att klippa hästarna. Så jag tänkte lista det som är absolut sämst med att klippa.



1. Man får små, korta äckliga hår överallt. Det tar sig in precis där man inte tror att det är möjligt.

2. Det låter som en hel orkester (fast en väldigt tondöv sådan).

3. Hästarna dampar efter sisådär en 2 timmar på gången, och precis när man kommer med saxen så ryker hästarna undan benet/huvudet eller vad det nu är man klipper. BLir väldigt hackigt kan jag informera er om.

4. Jag lyckas alltid slinta med maskinen så att det blir små sår. Tycker alltid lika synd om dom, de är så duktiga och så kommer jag med värsta monstersaxen och går loss på dom.

5. Det blir aldirg perfekt! Man kan hålla på hur jävla länge som helst, men det fins alltid något ställe där det är lite ojämnt eller en lite tuss kvar. Jag som alltid måste ha det helt perfekt och aldrig kan ge mig tar det alltid minst 3-5 timmar innan jag bestämmer mig för att det helt enkelt får vara bra.


De här sakerna tycker jag är allra värst med klippning. Men det kan vara riktigt kul ibland trots det, dom blir ju faktiskt himla fina ;)

Vad tycker ni är värst med att klippa hästarna?




Skiner solen i Madrid? Har spanjorer mustasch?

Ni kan inte gissa vad osm hände i går.
Mulle, ja MULLE, kunde galoppera i en fullkomligt lugn och fullkomligt samlad galopp. I 5 varv. Utan att dampa, i en fin form, jag kunde göra volter och dra på trissor, jag kunde rida mot väggen i galopp.
Förut brukade han få beslutsångest när han såg en vägg och vända åt det håll han ansåg lämpligt. Med panik i blicken ;)



Men nu gick det faktiskt att göra något. Han var inte spänd en sekund i går - jag satt bara på hästen och skrek åt mamma "TITTA PÅ HONOM MAMMA! SEEEEEER DU?"
Det var sjukt jäkla kul att han var så grymt fin i går. Jag kunde faktiskt rida honom ordentligt, jobba honom och ta igenom allt jag gjorde. Det märks att de där halterna gjorde resultat!



Yes!

Jag fick praoa precis där jag ville, så nu är jag glad! :D
Det är nämligen till Erika jag ska så det ska bli grymt kul. Mamma ska följa med ner till Lierop tror jag, men sen får jag åka hem själv. Då får ju mamma hälsa på Eclipse dessutom, haha han är minst i hela fölisflocken ;)




Men det gick bra att komma dit och praktisera, för än så länge verkade det som om hela vecka 11 är fri från tävlingar och både Erika och Joris är hemma.
Ett till plus är att alla i stallet är svenska utom Joris då och enligt Erika är allihopa jättesnälla. Blir riktigt spännande, vet inte hur mycket jag får rida i ett sånt där stall men man lär ju lära sig en hel del i alla fall! :)

Roligt roligt! :D


Glöm inte!

Glöm inte att svara på det här inlägget, uppskattas verkligen!



RÅFFE! :D



AAAAH jag dör vad kul, Rolf-Göran vann äntligen Jerringpriset! Hade slagit teven sönder och samman om så inte varit fallet, och skrikit att svenska folket är efterblivet, men turligt nog så blev det inte så ;)

Talet var väl inget att hurra för, ahaha stackarn verkade sjukt nervös, men är det en sak som Roffe kan så är det att rida!
Vilket lyft för svensk ridsport, så jävla välförtjänt dessutom!


Dagens ridning - 16/1

Hade sån himla tur och fick med mig bästa Linnea hem i dag, så det gick fort att rida allihopa!
Vi började med att rida ut Vanessa och Yankee till Karl-Ors - en runda på cirka 1-1,5 mil. Hann prata rejält mycket, men det blev ändå ett riktigt ridpass som faktiskt gav någonting. Jag red V och Linnea Y.
V var för övrigt överfin, låg superfint på bettet och bjöd som av bara fan. Framsteg framsteg! :D

Sedan fick Linnea känna lite på Vanessas sadel, så vi bytte häst och red en kvart på planen. Yankee kändes helt okej, jag försökte mig på ett par byten men jag får någon form av mental låsning när jag ska byta. Kroppen typ låser sig och det går helt enkelt inte att byta för mig. Så får helt enkelt fortsätta med korta travövergångar tills jag kan sitta i sadeln ordentligt!


Alla pållarna tillsammans!

Sen red vi Mulle och Kerrie på planen. Mulle kändes spänd och gnisslig i munnen i början, men efter lite travjobb och serpentiner började han slappna av mer och mer. Inget amazing pass men han gör framsteg!
Nu går det till och med att sätta ett tempo och sen håller han det tills man säger något annat. Helt klart en fördel ;)

Vi har också bestämt att Linnea ska komma till mig varje måndag och rida, det blir grymt bra! Linnea är en av mina absolut bästa kompisar, vi kan verkligen prata om allt så det är riktigt skönt att ha någon sån att rida med.

Brukar ni alltid rida själv eller har ni någon som ni brukar rida med?


Pay and Jump



Jag ska förhoppningsvis på en liten Pay and Jump på söndag med Kerrie och Vanessa, ska bli riktigt roligt.
Det är alltid lika kul med Pay and Jumps tycker jag, det är som tävling utan att det är tävling ;)

Blir 70-90 på K och 80-90 på V. Går det bra så får de följa med till Söderhamn, så nu är det till att sköta sig!

Vill ni se film i så fall? :)


Dubbel nosgrimma

Har ni sett de här nosgrimmorna förut? Tror ni att dom är bra?
Själv har jag sett folk som ridit med både remont och engelsk på hästen, anledning vet jag inte men jag tänker att den här nosgrimman är både snyggare och mer praktisk än att krångla runt med två nosgrimmor.
Ingenting jag behöver till mkina hästar, men de ser ändå jäkligt coola ut ;)

Den här dubbla nosgrimman finns i alla fall vad jag vet hos två märken: Dyon och Silvercrown.
Osäker på pris men tror det är runt tusenlappen.


Silvercrown


Dyon


Har ni ridit med dubbla nosgrimmor någon gång? Varför och vad har det för funktion i så fall?




Tack då Sara -.-

Haha närå ;)
Hela helgen har Sara tjatat om sin himla Royalblåa outfit som hon ska ha ngn gång. Satt och kollade på lite scabrak och ja .. Det har nog smittats över till mig! Innan tyckte jag inte att det var såhär WOW, men nu är det så fint att man nästan får ont i magen.

Real stuff, just sayin'

Redigeringstips: Få "djup" i en bild

Tänkte visa lite hur jag brukar redigera mina bilder, när jag inte har den perfekta inställningen på kameran. Personligen vill jag ha väldigt djupa bilder så de inte blir så platta och tråkiga.

På bilden här under så har jag såklart börjat med att öppna bilden.



Här så beskär jag bilden, eftersom objektet inte ligger riktigt centrerat. För att få en neutral beskärning så har jag gjort så att lika mycket beskärs från både det lodräta och vågräta hållet. För att lätt kunna se det så har jag gjort en röd markering, som bildar en kvadrat.



Sedan klickar jag på Image i menyn.



Klickar vidare på Adjustments.



Sedan vidare till Brightness/Contrast.


Jag börjar med att dra upp kontrasten. Detta får man prova sig fram till, hur man personligen vill ha. Jag valde 47.



Bilden blev antagligen väldigt (mer eller mindre) mörk när man drog upp kontrasten, och det kanske inte alltid är så snyggt .. ;)
Därför drar vi upp Brightness för att jämna ut det och få bilden lite mer neutral. Jag valde 22.


Så! Nu är bilden färdig. Det är bara att mixtra sig fram vad som just passar just den bilden man väljer- 
Hoppas jag hjälpte er lite på traven i alla fall!
Före & Efter:


Praktikplats!

Nu har jag förhoppningsvis fixat praktikplats till vecka 11, men vi får se om det blir av! Hoppas hoppas hoppas på att det kommer gå vägen, är supertaggad på det men man får ju se helt enkelt.
Ska nog inte säga något förrän jag är helt säker, men här ni en liten ledtråd ;)



Om inte det går vägen så har jag ett par andra praktikplatser på lut som också skulle vara rätt nice.
Haha, enligt mig är PRAO det bästa sättet att utnyttja skolan på att få tillbringa en vecka med sitt intresse ;)
Så jag tar alltid chansen att hitta en riktigt rolig praoplats!

Vart ska ni praoa/praktisera? :)


Back to basic med RGB

Vi var ju många som inte fick ta del av RGBs clinic den 3 januari på Helsingborgs Fältrittklubb - men vi kan ju alltid sno åt oss lite tips och övningar som finns ute på internet.
Man behöver ju ofta lite extra inspiration såhär på vinterhalvåret, det blir lätt att man fastnar i samma mönster och inte riktigt tar sig framåt ;)

Så här har ni lite inspiration á la Rolf-Göran! Det mesta har jag saxat från Hippson.se, resten har jag fått från Ted som var där och tittade.

Först och främst innan vi gör någonting är det bjudningen som måste tas fram, menar han. Utan den har vi ingenting! Så våga rida mer framåt och bli mindre passiv - hästen måsta suga mot bettet och driva med bakbenen. När de värmde upp på clinicen fick många av ryttarna tipset att lätta på handen utan att sluta driva, och att släppa på kontrollen.
RG sa att han hellre föredrog en häst som är stark i munnen som verkligen bjuder framåt än en häst som knäpper av och är väldigt lätt och mjuk i munnen. Det är behagligare för ryttaren med en häst som är lätt i handen - men man har ingenting att rida i från och inga bakben.

Han förespråkar snäll betsling och gärna linda lite tejp runt betten så att hästen suger tag mer.

Efter de värmt upp så börjar de med den här banan. Han ställde upp tekniska linjer och utmaningar för ryttarna, mycket problemlösning.
Bana 1


Här avgör ytterhanden om linjerna blir raka, menar Rolf-Göran. Sätt upp en ordentlig grundgalopp och håll den hela vägen genom banan - låt inte hästen rinna i väg eller sluta bjuda mot bettet. Checka av hästen med halvhalter och tempoväxlingar, de är som en förberedelse inför nästa språng.

På den här banan kan det lätt bli problem mot sista hindret. Se till att inte hänga i innerhanden och komma upp mer på yttertygeln. Här passar en halvhalt in perfekt för att påminna hästen om vad som är uppgiften!


Bana 2


Nästa grupp fick värma upp med att hoppa en linje där det skulle vara exakt 8 galoppsprång. Vissa hästar gick på för många språng, men framförallt var det många som fick problem med att få tillbaka hästen.
Där sa RGB att det var viktigt att ge hästen plats utan att den ruschar i väg. Forma hästen för innerskänkeln och behåll en stadig ytter för att få kontroll på sidorna.
När de red banan var det också viktigt att rida rakt efter hindret. Många av de äldre hästarna svänger för tidigt och riskerar att riva hindret. Även där var det ytterhanden som behöver förstärkas och hålla kvar hästen där den ska vara.

Bana 3


Sista banan reds på 140 av elitryttarna, och där var det inte så många som hade problem. Att tänka på var bara att hålla i lite mer när hindren blir högre.
Allmänt så menar RGB att vi mellan tävlingar inte ska hoppa så himla mycket. Själv hoppar han bara en gång i veckan och då bara lågt på teknikövningar och lydnad.

Jobba mer med det grundläggande markarbetet, ta upp hästarna på yttertygeln, jobba hästarna framåt och ha en plan när du rider!

Vill ni läsa hela artikeln kan ni klicka in er HÄR.

Ska försöka rida någon av banorna när jag har satt i gång Y ordentligt - han behöver träna lite mer teknik och lydnad.
Jag tycker i alla fall att RGB har väldigt användbara tips, håller ni inte med? :)




Fördomar?

Fördomar.
En stor sak när det gäller bloggvärlden tyvärr. Framförallt inom området hästbloggar.
Dålig hästhållning, ful sits, dålig eftergift, ful utrustning, bitchig, dålig attityd ..

Vi har fördomar. Vissa bloggare kanske man stör sig på, kanske till och med inte tål, för att man hört någon sagt något om den personen eller att man kanske tycker personen är på ett speciellt sätt.
Faktum kvarstår att man inte känner personen. Man bildar sig en uppfattning baserad på rykten - sanna eller falska. Nu vill vi absolut inte rikta den här frågan till någon, det är bara väldigt intressant att få veta vad folk faktiskt tror om en - för alla bildar sig en uppfattning, som kanske stämmer eller som kanske är helt fel. Så nu vill vi veta:

Vad har (eller eventuellt hade) ni för fördomar om oss?
Till exempel att vi är bortskämda, själviska, bitchiga, dålig motivation osv osv.
De som vågar svara med sin rätta identitet är riktigt starka personer som självklart blir länkade! Sen kan man också få kommentera anonymt, det är helt okej. Men vi kommer att lägga upp alla kommentarer i ett senare inlägg och sedan förklara hur det faktiskt ligger till :)


Haha, diggar bilden!

Skulle vara riktigt kul om alla gör ett försök och kommenterar vad ni faktiskt tyckte/tycker om oss. Kommer bli ett intressant inlägg, eller hur? ;)
Vi såg att Linn Strelin hade gjort ett sånt här inlägg, och det verkade som en riktigt kul idé. Man ser ju hur fel man kan ha!





Länkarna

Emelie & Raul - En rätt ny blogg. Hanlar om två personer som främst satsar på hoppningen, som jag fattar det. Skriver om lite vardag och annat. :)

Pownieskvaller - Också ganska ny. En skvallerblogg som inte är kränkande, men ändå inte tråkig. Skriver om saker som andra skvallerbloggare saknar, jag gillar den väldigt mycket faktiskt.

Felicia & Betty - En brukar klicka mig in på. Lite vardagsliv och man får följa deras utveckling tillsammans, en hoppryttare och en dressyrryttare.

Anna & Louise - Värda en sjukt stor fet länk, haha. :) Louise är våran stammis och kommenterar så mycket att man får dåligt samvete nästan .. Bloggen är väldigt personlig och man får en väldigt bra inblick över deras liv. Väldigt intressant blogg!

Malin - En fotoblogg med jättefina bilder" Inspirationen bara flödar och man får fotoabstinens i fingrarna, haha!

Josephine - Vardags och "ridskole"-blogg. Ingen speciell inriktining, men jag gillar folk som liksom never give up och kämpar på som ridskoleryttare! :)

Wilma - Jag är en riktigt trogen följare! Nyss tilbaka efter som bloggpaus men har nu börjat om på ny kula. Skriver om varag och om utvecklingen med sina häst/ar. :)

Alvida & Alice - Har faktiskt klickat mig in några gånger innan. Bloggen är väldigt fin och rolig att läsa, mycket variation på inläggen och mycket bilder.

Team Bräcke - En "stor" blogg, eller hur man säger. Ganska många som driver den, vilket är väligt speciellt. :) Inte på ett dåligt sätt, verkligen inte. Mycket bilder och bra uppdatering eftersom det är så många. 


Ja. det var väl alla för denna gången! Ni får hemsk gärna länka inlägget i kommentar om ni har skrivit något om oss! :D




Söker med ljus och lykta

Söker ett Limegrönt pannband, såklart har ju charlies slutat med sina, så jag undrar om någon underbar själ vill sälja ett till mig? :)
Kontakta mig på [email protected] om du vill sälja ett till mig.
Swarovski eller inte spekar ingen roll, bara det inte är alltför dyrt.

Equiline Bling

Antar att alla har sett de här schabraken redan, men blev bara tvungen.
Såg dom när Equality Line försäljaren kom till Näset och visade sina grejer, man dog nästan lite inombords. De glittrar! På riktigt alltså!
De ser inte alls lika fina ut på bild, men i verkligheten så är de helt underbara enligt mig. Kant med blingstenar och stilrena färger, hur fint? ;)



Kom ut på marknaden i november förra året, precis innan Helsingborg.
Jag måste erkänn att jag var jäkligt sugen på att köpa ett brunt då för jag hade ju tänkt mig nästan precis ett sånt. Men det fanns en hake - enbart schabraket kostar 979 kr, 1498 med huva.
Bra där Equiline! Så något schabrak blev det inte, men de är fortfarande galet fina.

Vad tycker ni, hiss eller diss?





Lamicell Mirage Vår 2012

Nu har Lamicell kommit ut med en ny kollektion av den populära Mirageserien. De kör på samma tänk, men lite mer stickigt denna gång.
Jag själv tyckte i alla fall att denna utgåva var sjukligt snygg skulle vilja ha alla färgerna!
Blir kul och se vad de kan komma med i framtiden, kanske nya Scapahysterin startas? Haha. :)
Vad tycker ni om dem?

Bilder på Pärlan och mig!

Jag, Anna och Pärlan var ute i det fina vädret i dag och red :)
Vi fotade varandra och ni kanske märker skillnaden i bildkvaltet när Anna tog kameran...
Det var grymt kul i alla fall, Pärlan var riktigt fin. Diggar min outfit dessutom! ;)


Jag vet att jag är helt märkvärdigt vacker när jag rider, hehehe, så nu slipper ni kommentera det ;)

Visste ni att...

... jag tycker att psykologi är sjukt intressant?

... jag tänker flytta långt, långt bort?

... den enda hästen jag verkligen älskat är Yankee?

... jag älskar choklad?

... jag tycker att alla människor förtjänar att leva. Oavsett vad.



2012

Tumblr_lxshod7bwa1qf7ex9o1_500_large
days like this. <3


Mysigt pass med Pärlan & Sara

Nyss inkommen från ett mysigt ridpass med Pärlan & Sara :D
Sara fotade när jag red, jag fotade när Sara red. Här kommer asfina bilder som Sara fotade! Äntligen kan jag fylla på mitt microbiska bildarkiv med mysiga vinterbilder!

Vad tycker ni? :)

Alla bommar var översnöade som vi fick ta en annan charmig pinne .. :(


Soft up

Seriöst, jag skulle kunna tänka mig att köpa ett till par Soft Up. Men dom är så satans snygga, sköna att rida i och även om jag inte riktigt tycker det är värt med 2000 kr för ett andra par ;)
I alla fall så skulle jag lätt kunna tänka mig de här färgerna:


Vilken färg skulle ni helst vilja ha?



dry my eyes so you won't know

den här låten kommer alltid vara sommar, Yran och 2011 för mig. snyft.



and don't you let me go tonight.

Gårdagens ridning

I går hjälpte jag och mamma åt att rida alla fyra hästarna. Jag red Mulle och Yankee och mamma red Kerrie och Vanessa.
Vi gjorde backträning med allihop, haha vi var inte klara förrän halv 12 ;)

Yankee
kändes riktigt fin, han var väldigt pigg och glad! Mixtrade inget med honom när jag var ute, lät honom bara rulla på i princip.

Mulle
var grym i dag! Red honom med goguen i backarna, och han var superavslappnad och lugn hela tiden medans vi skrittade. Tog halvhalterna riktigt bra, mirakel mirakel! :D
När vi travade så blev han lite mer stressad, han var hyfsat pigg. Men jag var lugn och konsekvent med halvhalterna och till slut lugnade han sig och travade relativt normalt.
HUvudsaken är att han faktiskt lyssnar på mig även när han blir stressad och tar halvhalterna ändå. Förut så slog han om på reptilhjärnan och man tappade helt kontakt med honom.
Så förbättring!



Kändes som att passet gjorde nytta i alla fall, jag älskar den känslan :D
Och förresten - i kväll ska jag till Anna och vara där över helgen! Ni kan nog vänta er en del uppdatering ;)


tjäna pengar

Glöm inte detta! :)
Väldigt effektivt, fungerar kanonbra! :D

Byta länkar?

Är det någon som känner sig sugen på att byta länkar så är det bara att säga till. :)
Vi vill gärna ha lite fler nya läsare för att kicka igång bloggen ordentligt.
Ni kanske också vill ha lite fler läsare? Kommentera här nere då!

(Länkarna kommer att publiceras i ett inlägg med lite text om just din blogg, men jag måste vänta ett tag, oroa er inte, de kommer! :)

Och det här med problemet ..

.. Problemet har ju faktiskt blivit bättre nu, men jag tänkte skriva lite mer utförligt mina teorier om vad som behöver "fixas" och vad det beror på.

Farten - Det får inte gå för fort och inte för långsamt. Låg fart = osäker häst, Hög fart = kan vara bra, men kommer oftast fel och hon blir osäker och stannar.


Stödet i handen - Ofta när jag känner att hon blir osäker, så är det en ren reflex att man vill bjuda till med handen. Detta är FÖRBJUDET att göra i detta läge, då hon känner sig trygg när jag håller det där stödet. Men jag måste vara mjuk och får inte dra det misnta, då surar hon bara.


Sitsen - Det är lite olika faktiskt. Ibland går hon bäst i galoppen när jag står upp och sitter ner två sista galoppsprången. Ibland tappar hon förtroendet för mycket och då är det bara att rida med hela kroppen som gäller.


Galoppen - Olika där också, men helst en lite längre galopp och i form så att jag känner att jag har det där stödet - och jag måste hålla det.

Sedan är det andra saker också, tillexempel kombinationer. Det här är mina känslor för kombinationer just nu: /%¤¤%#¤#%&//()(/(/.
Det funkar aldrig och hon är alltid lika osäker. Det måste nästan ha hänt något innan ..
Jag vet ju att det inte är ren tjurighet, för annars skulle hon inte hoppa hindret före, eller något hinder alls.

Har en video här, där det syns att hon blir jätteosäker, för allt annat fungerar.
Alla kommentarer/kritik/tips mottages! :)



Här är en video där hon bara tjurar, vilket bara var en gång som tur var!



Röd / Blå Outfit

Denna Outfiten är sjukt snygg! :D
Nästa träning blir det nog att ria runt i detta, mmh .. Finns nog inte ord på hur mycket jag älskar att matcha, haha. Finns det nåon sjukom för det? Typ MA-MA = Matchningsmani ?? Haha ;)

Restart

Tänkte göra en liten "restart" glömma allt jag bloggat om tidigare och kör om på nytt, totaly! :)

Ny design :)

Hej! Uppdateringen har SUGIT den sista tiden, beror på att jag har suttit och jobbat meden helt ny design! :) Ber om ursäkt, men hoppas det känns bättre nu!
Vad tycker ni? :)
/Anna

Sånt man borde kunna

Ni vet de där grunderna som alla borde kunna? Göra halvhalter, känna vilken galopp man har, vilket sittben man sitter på osv? Här listar jag de jag kan och de jag verkligen inte kan ;)

Jag kan:

* Känna vilken galopp jag har utan att titta på hästen

* Göra halvhalter

* Samla


Jag kan inte:


* Känna vilket sittben jag sitter på utan att titta på hästen

* Göra korrekta galoppfattningar

* Göra bra travlängningar


Haha, lite pinsamt är det men jag har väl aldrig tagit mig tid att lära mig de här sakerna ordentligt...
Har ni något sånt där riktigt grundläggande som ni inte kan, eller är det bara jag?



Hästarna i går

I går var det ridhuset som gällde, och äntligen gick det riktigt bra efter den här lite tröga hästen!

Yankee var som en Volvo idag, han är helt chockad över att få börja jobba ordentligt så han var det till att sätta på sig rullsporrarna och få lite fart på fläsket!
Mycket sura miner från hans sida men han gav sig till slut ;)
I början tränade vi mest bara att variera formen, ställningen och steglängd på en volt, mycket stretching och försökte bara få honom mjuk och fin i sidorna.

Sen fick jag ta itu lite med mina skänklar. Min vänsterskänkel hamnar alldeles för långt fram och den ligger inte intill hästen, så då fick jag verkligen koncentrera mig för att hålla den på plats. Hade aldrig tänkt på det förut, men det märktes stor skillnad när den var på rätt plats!



Vanessa gick faktiskt riktigt bra! Det var första gången jag fick henne att faktiskt sträcka ut halsen, stoppa fram nosen och ta lite stöd. Men det är väldigt känsligt - blir handen för hög så krullar hon i hop sig, är hon inte tillräckligt formad för innerskänkeln blir hon hög i nacken och spänd, går det för fort så går hon av på mitten.
Det är mycket som ska klaffa men i slutet vågade hon äntligen sträcka fram noset.
Tyvärr tror jag att det har blivit såhär genom att hon har blivit riden med snodd förut, och det är nog det sista hon behöver.
Så det Vanessa ska få nu är låga händer, galopp i skogen och noll samling. Bara rida ut i en vecka och bara rida framåt.


Så här vill vi inte ha det ;)

Men det blir nog riktigt bra med tiden!
Dessutom har jag och mamma kollat in lite tävlingar i kalendern - ser riktigt bra ut! Tur att man har lite hästar att byta emellan, annars skulle stackars Yankisen bli alldeles utkörd ;)
Första tävlingen är förmodligen Ö-vik 3/3 - men vi har funderat lite på Söderhamn också, eftersom det är både ponny och storhäst där.

Vilken blir eran första tävling?




3 sätt för att få hästarna fina i sidorna

När jag rider vill jag ha hästarna avspända, engagerade och med ett ordentligt stöd i handen, konstigt nog! ;)
Men jag vill också ha hästarna mjuka i sidorna, eller om man ska vara rent anatomiskt korrekt - få hästen att arbeta med sina inre bakben i båda varven.

Det hästens mun gör är att visa vad hästen gör med sina bakben. Är en häst avknäppt, har inget stöd i handen och går med nosen i bringan så jobbar den inte framåt tillräckligt med sina bakben. Är hästen hård och svår att få eftergiven på bettet så jobbar den inte tillräckligt mycket under sig med sina bakben.
Så nu är vi alltså överens om att det inte är munnen du ska få att slappna av eller något sådant dumt när du vill få hästen avspänd och mjuk i sidorna.
Nu kan vi också konstatera en sak till - sitter hästen fast i höger tygel, det går kanske inte att ställa till höger, så är det höger bakben som ska flyttas och börja arbeta.


Så här ser det ut om man försöker dra loss hästen i sidorna - missnöjd ryttare och ännu mer missnöjd häst ;)

Alltså kan man ge upp sin innertygel och att sitta och dra med den. Tro mig, det hjälper inte.
Men här har ni mina tre favoritsätt när jag vill få hästarna mjuka i sidorna. Funkar inget av dom - ja, då brukar jag sitta av och gå in, för då är något riktigt på tok ;)

1. Öppnor

Har man en välriden häst så är det lätt att mjuka upp hästen om den är lite stel i en sida. Gör en öppna åt det håll hästen sitter fast i - gör hästen den korrekt så blir den automatiskt eftergiven i sidan. Enkelt va?
Kräver ju bara att man kan göra riktigt bra öppnor, hehehe...

2. Yttertygeln
Jag (med mina intesåvälridna hästar) brukar däremot behöva ta till lite mer än öppnor. Jag gör i alla fall så att jag släpper all kontakt med innertygel och rider bara på ytter. Då ställer sig hästen förmodligen vänster i höger varv och vice versa. Så småningom börjar jag använda höger skänkel och försöka lirka med höger bakben.
Går det ändå inte börjar jag leda inåt med högertygel, mycket mjukt och under korta stunder.
Då brukar det släppa!

3. Ställa hästen mot väggen (haha)
Går det ändå inte så motställer jag - rider förvänd öppna på fyra spår och bara leder in nosen i staketet, håller in bogen med yttertygel och flyttar hästen för höger skänkel. Men det görs alltså i "fel varv" - är det höger sida som ska lossas så rider du i vänster varv.
Man måste vara noga och snabb att korrigera om hästen inte flyttar sitt bakben, den här metoden är väldigt snabb och jag har inte träffat på en enda häst som det här inte funkat på.
Kom i håg är att vara mjuk och fin i händerna och inte bli spänd och försöka dra fram lösgjordheten - det är ganska lätt hänt att man blir lite stark.


Sen brukar också serpentiner, åttvolter och andra kringelikrokar göra susen! :)
Hur brukar ni göra när hästarna "sitter fast" i sidorna?




Svenska uttryck?

Är det bara jag som tycker att vara svenska riduttryck är så sjukt missvisande?
Om vi tar ett par exempel. De är helt enkelt gjorda för att misstolkas.

På svenska: Mjukna i handen. Vad tänker man då? Jo, lätta på handen. I alla fall jag.
På engelska: Relax your hands. Vad tänker man då? Slappna av i händerna, men utan att lätta på tygeln. Det rätta in my opinion.

På svenska: Titta på hindret. Haha, det sämsta uttrycket av dom alla. Ingen tränare vill väl att man ska titta på hindret? Dit man tittar hamnar man ju, och tittar man ner på hindret så hamnar man ofta inte där man ska ;)
På engelska: Look to the fence. Jag tycker i alla fall att det är mer tydligt. Då tittar man MOT hindret, inte PÅ hindret. Man kan också tolka det som att se vägen mot hindret, istället för att se hindret.

På svenska: Öppna. Okej, nu om man förlänger det här uttrycket så blir det ju "öppna volten" vilket är lite mer logiskt men jag tycker ändå att det engelska uttrycket är tydligare och mer beskrivande.
På engelska: Shoulder in. Otroligt mycket enklare att förstå! Och på franska heter det helt enkelt bara "placera hästen" vilket också är bra. Jag har i alla tider överdrivit öppnor och tvärat för mycket, men med de utländska uttrycken hade det nog förhindrat många missförstånd.



Vad tycker ni? Kommer ni på några fler svenska uttryck som är lite konstiga?
Jag har i alla fall lagt märke till det ett tag, dessutom har Ted pratat om att svenska uttrycken är så dåliga. Han brukar snacka både tyska, franska och engelska då och då ;)





Träningsdagar för Nina

Måste ju skriva en utvärdering om träningsdagarma vi hade, fredag och lördag. En del av er minns kanske att jag skrev att vi var i väldigt bra form och vet ni ? Det är vi tydligen.
Hon var väldigt avslappnad i alla övningar och första dagen var mest fokuserad och uppbygd på lydnad och markarbete. Vi gjorde skänkelvikNing på tolv, övergångar osv. Kände redan i galoppen att hon var böjbar, framåt och arbetsvillig.
När vi började hoppa var hon väldigt fin men blev lite död i en liten kombination eftersom hon är så försiktig och rädd för att komma fel, sen ni kan se på filmen har under. Jag är glad eftersom detta inte var en av hennes stopp som är ren tjurhet och lathet. Isåfall skulle hon aldrig ha hoppat det första ens.

Andra dagen var det mer hoppning. Åttvolter, volter och brutna linjer men samma koncept som dagen innan att hästen skulle vara mjuk och lydig. Hon gick stelare än dagen innan och var inte lika lyhörd men hon gjorde det krav!
Bara några stopp som jag får dra på mig själv, eftersom hon inte tjurade ihop sig alls. Så länge jag är mjuk i handen och en stadig och hjälpande sits så hoppar hon. Vattnet blev avklarat utan problem, vilket kom som en oväntad överraskning för både mig, Nina och alla andra där. I åttvolten blev det några stopp pga min dåliga hand eller dålig väg.
I slutet när vi skulle hoppa oxern med vattenmattan som låg på 90 ungefär, så kom vi på i ganska bra tempo. Jag kände att hon kom sjukt fel så jag lutade mig lite tillbaka (annars flyger jag, om hon stannar för att hon är osäker) bara det att precis i den sekund jag tar tillbaka så hoppade hon och kraschade rätt in i hindret, la sig ner på knä och gjorde nåt knas med bakbenen. När hon ska ställa sig upp så satte hon frambenet på en bom och la sig ner igen. Sen ställde hon sig och hoppade iväg liksom .. Tog om och hon hoppade den lilla sötisen :) /Anna Är sjukt nöjd över helgen och jag hoppas att det fortsätter lika bra !

Yttertygel, outside rein, äußeren zügel

Yttertygeln är ett av våra viktigaste hjälper för att rakrikta och forma hästen runt innerskänkeln på böjt spår. När man rider rakt fram ska man ju ha ett jämnt stöd i båda tyglarna, men om vi vill böja hästen i sidan går ju inte det.
Då behöver man en yttertygel som håller in bogen och en innerskänkel som rundar hästen och får den att flytta sitt inre bakben in under sig. När hästen gör det så samlar den sig. Och vad vill vi ha när vi rider upp mot ett hinder och måste fånga upp all bjudning?
Jo, samling.

Alltså ganska bra att ha! Yttertygeln är även väldigt viktig när man ska vända upp mot ett hinder. Alla känner väl igen problemen som uppstår när man bara använder innertygeln och hästen faller ut med bogen och försvinner åt motsatt håll?
Om vi mjuknar i innertygeln, kanske till och med släpper allt stöd och har innerskänkeln som stöd istället, och håller hästen framme på yttertygeln så kan vi behålla all energi när vi vänder upp. Dessutom blir vägen mer exakt och allt går lite lättare.



Det här citatet tycker jag är väldigt bra att tänka på:

"The inside leg creates the energy and the outside rein regulates it"

Man reglerar hästen med yttertygeln helt enkelt. Utan den blir allt mest kaos och pannkaka.

Nu är det här inga nyheter precis, det är uråldriga och välbeprövade principer som funkar. Bara det att jag då inte har brytt mig om det särskilt mycket tills nu ;)
För att rida på yttertygeln är något jag verkligen måste träna på, min innerhand vill väldigt mycket men nu ska det bli ordning! Har jobbat en hel del med yttertygeln i helgen, och även de här dagarna jag har ridit efter träningen. Hästarna blir grymt fina och blir mjuka som smör i innersidorna :)

Så yttertygeln ska det absolut jobbas mer med!





Tedträningen

Nu är vi då tillbaka från helgens träningar, och jag är riktigt nöjd! :)
Det var en ganska lugn träning, inte så många grupper och Ted var ovanligt tyst och behaglig ;) 
I alla fall så hoppade vi bana båda dagarna, några linjer och så men vi repeterade mest sånt vi gjort tidigare. Markarbetet fick vi en liten genomgång i, bra att han leder in en på rätt spår igen nu efter vintervilan.


Vanessa
Det var ju första gången jag hoppade henne, bortsett från ett par språng på planen. Och det var bättre än jag väntat mig!
Hon kom i från det där med att gå i väg på hindrena väldigt fort, på vissa distanser blev hon lite osäker men hon klarade det utmärkt.
Det största problemet var att hon inte bjuder fram till bettet och har ett ärligt stöd. Man har inget i handen, har inegn aning om vart man har pållen och man kan hamna både över, under och ovanpå hindret. Så första dagen blev det väldigt mycket sänkt rygg och noll ärlig bjudning i anridningarna, som då självklart påverkar sprången.
Så det blev rätt spända språng i går.


Typ så här, inget stöd whatsoever.

I dag satte jag mer galopp och säkerställde bjudningen innan jag red på hindret. Då fick jag mer i handen och hade något att rida i från.
Alltså blev hon mer avspänd. Hon blev ganska trött i slutet, så då börjar hon backa av igen men det kommer med tiden. Det är i alla fall ett gott tecken att hon inte flashar lika mycket andra dagen, då börjar hon i alla fall slappna av lite mer även om språngkurvan är långt i från bra än så länge.
Hon måste först lära sig att gå fram innan hon kan lära sig att spänna bågen!

Jag klantade mig däremot stort på en oxer, då hon inte fattade vinken och trodde vi skulle svänga höger, men jag red på ändå och hon kom cpfel och krashade.
Sen blev hon rejält uppskrämd och stannade ett antal gånger på oxern. Jag är ändå nöjd att jag skötte mig så bra när problemet hade kommit upp, jag klappade och lugnade henne, red på lugnt igen som om inget hade hänt utan att ändra en massa. Inget gormande och börja jaga hästen över hindret.
Så till slut kom hon över det och det var inga problem efter det.

Film:



De första sprången är från igår, ser ni bakbenen? Aa, hon var nog lite taggad ;)
Banan är 1m.

Kerrie

Har skött sig exemplariskt! Inte ett enda stopp på hela helgen.
Första dagen så var hon så in i helvete jävla stark och bara drog runt banan. Blev några alldeles för stora språng, och halvhalt fanns inte ens på kartan. Men hästen var inte i en bom ;)
I dag så var hon helt enkelt grym. Hade taggat ner sig lite och var riktigt fin i markarbetet, lyssnade på mig och när vi började hoppa höll jag i hop henne mer. Blev bättre språng och mer rytm på banan, som vi hoppade på 90.

Film har jag inte hunnit fixa, men jag gör det i morgon! :)

Nästa Tedträning är om inte mindre än 3 veckor, och då är det ponixarna som ska följa med. Undra om Mulle är färdig för det, men det är ju trots allt Ted och han fixar det mesta ;)





Yankee är back in business!

Yankee är tillbaka, lika grym som alltid ;)

Red Yankee för första gången på 3 veckor i dag, det var riktigt roligt vill jag lova er! Eftersom han inte varit halt eller stått på box så behövde jag ju inte precis sätta i gång honom.
Visste ni förresten att hästar kan stå i 6 veckor utan att tappa någon muskelmassa? Dessutom kan de stå i minst 2 veckor utan att konditionen försämras.
Nu vet ni det så slipper vi ta massa diskussioner om det.

I alla fall så red jag först lite ute, travade och skrittade på rakt spår bara. Pigg häst! ;)
Sen kände jag igenom honom på planen, kändes ungefär precis som han kändes när jag ställde av honom. Han har varit lite lat och busig sen Helsingborg, och det får man ju vara med rätta ett tag, men nu börjar det bli dags att börja jobba på allvar igen!
Så jag försökte mjuka upp honom lite, få igenom båda sidorna och lite sånt arbete. Han har varit lite stel i högersidan, så jag red verkligen loss honom och han gick så fint på yttertygeln sen så :D


Alltid lika positiv och kärleksfull.. ;)

Tog och provade det vi gjorde på Tedträningen i markarbetet, mycket rakriktning och att rida honom med innerskänkeln mot ytterygeln. Kan berätta lite närmare om hur man rider loss en häst sen, eller i alla fall så som jag uppfattar det ;)
Provade någon galopp i varje varv men han kändes lite ringrostig och det var ganska mycket snö på planen så det projektet lade jag ner. Jobbade desto mer i skritten och traven, där han till slut kändes riktigt bra!

Roligt att komma i gång med älsklingen igen, och jag tror nästan Yankee tyckte det var ännu roligare ;)




Mål 2012

Som utlovat, här kommer alla mål jag har för 2012. Nu har jag bara satt mål på mina egna hästar, eftersom jag inte vet hur länge jag kommer ha kvar Mulle och Vanessa.

Yankee
Det är väl på Yankee som mycket fokus kommer att ligga på i år, framförallt när det gäller rena tävlingsmål.
Men det här är de mer "klassinriktade" målen jag har.

JANUARI-MAJ:
* Debutera LA på inomhussäsongen och där snabbt hitta ett bra flyt.
* Hoppa 115 banor utan problem på träning
* Han ska bli mer välriden och rakriktad

JUNI-AUGUSTI:
* Nollor i LA, med riktigt bra flyt och att det känns riktigt enkelt.
* Debutera Msv B om han känns riktigt bra i LA och har en 5-6 felfria rundor.
* Öka ridbarheten ännu mer och kunna göra fina galoppombyten, bli än mer explosiv och spänstig i anridningen.

SEPTEMBER-NOVEMBER:
* Debuterat Msv B med okej rundor
* Hoppa 120 banor felfritt på träning
* Han ska kunna alla grundläggande rörelser inom dressyren och göra dom avspänt och bra.




Kerrie
I år kommer Kerrie mest att få bli trygg i hoppningen och komma ut och tävla lite. Sen ska hon få tävla lite fälttävlan också, för att bygga upp modet ännu lite mer ;)

JANUARI-MAJ
* Debutera 90-1m med godkända resultat
* Hoppa banor på 110 på träning
* Bygga upp mer styrka och lydnad så att hon kan spänna bågen bättre

JUNI-AUGUSTI
* Säker i 90-1m med nollor, debutera 110 med godkänt resultat
* Hoppa enskilda hinder på 120
* Behålla mer energi i galoppen och kunna hoppa spänstigar

SEPTEMBER-NOVEMBER
* Säker i 110, debutera 120 om hon känns riktigt bra
* Kunna alla grundläggande rörelser inom dressyren och göra dom bra



Jag
Själv har jag än så länge inte kommit på något problem som verkligen sätter stopp för utvecklingen. Men jag har några små saker som jag absolut vill utveckla.

JANUARI-MAJ
* Få en stadigare skänkel som är stilla i sprången och håller om när det behövs
* Bli mjukare och mer stilla i handen, kunna sänka händerna lite mer utan att de blir låsta
* Utveckla systemet på hinder mer och träna upp tekniken lite mer så den sitter till sommaren. Rida mycket över bommar och få 1-2 i kroppen igen.

JUNI-AUGUSTI
* Sitsen över hinder ska utvecklas mer, jag ska få ett mer upprätt överliv i språnget och hålla in armbågarna.
* På tävling ska mitt mentala tillstånd vara super. Jag ska ha tydliga mål och inte hetsa upp mig.
* Jag ska kunna rida SNYGGA omhoppningar och bli mer proffsig i min ridning. Jag ska kunna behålla fokus under en hel bana och rida bra på varenda hinder.

SEPTEMBER-NOVEMBER
* Jag ska vara tydligare och mer strukturerad i mitt markarbete.
* Få några försäljningshästar att rida
* Ha en väl beprövad teknik som jag kan använda på alla hästar jag rider, med lite modifiering.


Ja, det lär väl ändra sig allt eftersom året går, men det här vill jag i stort sett kunna klara av.
Vad har ni för mål med 2012?


Svar på några frågor

Michaela hade några roliga frågor jag tänkte svara på. Eventuellt berättar jag mer om vissa i ett separat inlägg ;)
Nu var ju frågorna till både mig och Anna, så Anna får ju gärna svara på dom också.

Vad har du för mål 2012?

Jag har så sjukt mycket jag vill med 2012, så jag skriver alla mål för 2012 i ett separat inlägg!

Vilken är din förebild?
Jag har massor med förebilder men det är väl framförallt Bäckströms, Ted och RGB. Allihopa är såna fantastiska ryttare och inspirationskällor. Bäckströms rider så bra att det ser ut som att de hoppar 50 när de i själva verket leker runt på 140, Ted kan tamigfan ALLT om hästar och ridning och jag kan tänka mig att han rider som en gud (har aldrig sett honom rida), och Rolf-Göran behöver nog ingen närmare beskrivning ;)
Sen vet jag många ryttare jag tycker är duktiga, men de är väl inte precis förebilder.



Hur högt har du hoppat?
Enskilt hinder har jag hoppat 140 med Mai, 125 med Yankee, 110 med Kerrie och 110 med Vanessa.
Bana har jag hoppat 120 med Mai, 110-115 med Yankee, 90 med Kerrie och 1m med Vanessa.

Ditt mål med ridningen?
Mitt mål med min ridning har och kommer alltid att vara samma: Att bli en av världens bästa ryttare.
Och jag pratar inte i nattmössan, när jag har bestämt mig för något så går jag in 110% tills jag har klarat det eller tills jag helt enkelt inte vill längre.
Min värsta mardröm är att sluta som en ryttare som aldrig tog chansen att bli riktigt bra eftersom hon inte tyckte hon hade tillräckligt med talang, och sen spendera resten av sitt liv hoppandes på 120-130 höjder. Och ångra sig varenda dag.



Så är det något jag är säker på så är det att jag ska bli en fantastisk ryttare. På vägen dit så är det okej att jag bara är en ganska bra ryttare - huvudsaken är att man kämpar och kämpar. En dag så bara finns det där, som en belöning efter år av arbete.
Jag tror i alla fall att den enda vägen uppåt är hårt arbete. Och möjligen så går det med multimiljarder att köpa sig till hyfsad framgång, men ska man bli som RGB är det bara att förbereda sig inför en jävla massa slitgöra.

Haha jag kan hålla på och vimsa om sånt här i evigheter, men det vill ni nog inte läsa ;)

Tack för frågorna och hoppas du blev nöjd med svaren :)



Kommentar

En fråga till dig Anna, du har ju haft träning nu fre-lör och då undrar jag om inte du kan göra en lista asså inte för att vara dum mot nån men en lista om vilken som du tycker är duktigast på att hoppa/ rida utav dom i din hoppgrupp, asså av dom som va med nu, asså typ att du skriver "1. Bla Bla osv" asså om du fattar, och inte då bara om vem som va duktigast på träningen utan den som du tycker är duktigast på att rida/hoppa. Och du får sätta dig som 1 eller 2 om du vill. Och asså jag vill ju inte att du ska gö den för att va dum mot nån jag tänkte bara att de kunde va kul:D Att veta vem du tycker är duktig :D svara gärna i ett inlägg

Detta är så sjukt elakt så jag bara måste svara. Varför ska jag drömma flera personer när de inte ens bett om det? Speciellt offentligt på en ganska stor blogg dessutom? Jag tänker inte sitta här som någon jäkla Einstein och skriva vad som behagar mig och kritisera andra, för att du "sanna" tycker att det är roligt.
jag känner på mig att det finns en baktanke med detta och att du inte heter Sanna. I vilket fall så får du stå upp själv som den du är och be mig om min åsikt så lovar jag att jag säger vad jag tycker. Så länge ingen frågar så säger jag om jag tycker det är bra. Om du nu ser detta får du gärna kommentera här under.
hur trevligt du än frågar så är detta inte trevligt och du har nog svårt för det här med empati eller nåt.

tycker ni att det är rätt eller fel med en såhär fråga ?                                                                                                                                                                                                                                 

Packa, rida, putsa, klippa, tvätta..

Har extremt mycket att göra i dag, vi ska ju dra till Sundsvall på Tedträning (woopwoop!!) och det är väldigt mycket som måste fixas.
Vanessa och Kerrie ska helklippas och tvättas, allt ska putsas och packas in i skåpet, de ska ridas och så måste jag packa mina egna grejer.

Och förresten, vi har köpt en ny hästbuss! :D
Den gamla var för liten för storhästarna, den är ju väldigt låg i tak så det blev helt enkelt tvunget. Det är en tvåhästars med bodel och dragkrok så att man kan koppla på trailern om man vill ha med alla 4 hästar någonstans.
Den är väldigt fin, inte ett lyxåk men den är hel och funkar :)

Så här ser den ut:



Blir spännande att testa den i helgen.
Nu slipper ju hästarna vända ut och in på sig så fort de ska åka någonstans ;)




Ponnyerna är fortfarande ponnyer!

Guess what?
Mulle och Yankee är fortfarande 148,0 och allt är frid och fröjd. Skönt för mamma och Ingrid, själv brydde jag mig inte så mycket ;)



Alla ponnyer som mättes hade klarat mätningen och var samma kategori som de kom som, bra där! :)


tjäna pengar ?

vill du börja tjäna lätta pengar ? gör som oss och bli medlem genom att klicka på denna bilden ! :)

Dagens ridning

red ett ganska kravlöst pass, tänkte bara på det vanligaste just nu: gasen måste fungera !  hon var spänd i början men jättefin i slutet. det är träningar till helgen, fredag och lördag och det kommer bli suveränt !  om jag får säga det själv så tycker jag att vi är i ganska bra form, vilket känns bra ! På träningarna ska jag fokusera på min sits och jag ska rida 1-2 framför hindren. Ska försöka få någon att filma dessutom, om ni vill se ? :) /Anna

Åre <3

puder puder puder! <3
Har det asnice i Sveriges bästa by, det enda som egentligen gör att man vill åka hem så småningom är hästarna ;)
Men nog om det, nu ska jag dra på mig pjäxorna och försöka hitta någon fin nysnö.
PS. Idag ska ponnyerna mätas! ;)

Digital Målning

Tog mig lite tid att måla en häst, något jag aldrig gjort innan faktiskt. Anledningen är väl den att jag aldrig blir nöjd och bara gör om och om, så tillslut lessnar jag på att måla över huvud taget.
Så jag kände att jag behövde något bortom allt vad bloggen heter - header, outfits & bildredigering. Jag är så himla trött på det just nu, tyvärr.
.
Linearten är inte av mig! :) (Arbetstid ca 12 h)
Men vad tycker ni? Hiss eller Diss? :)
.
Klicka för stor bild:



testbloggar

testar att blogga från mobilen. :)   laddar upp bilder från igår, testade nya padden också, tycker ni att hon är tjock nu förresten ? hon har ju haft lite vila. svettig häst ;) oj, vad svankig hon ser ut ! ;o

Photoshoot

Vill så gärna göra en photoshoot, men det blir bara saker ivägen. Måste verkligen göra en nu!
Här är lite bilder från shoots innan, nya som asgamla, haha.
De första bilderna (rött schabrak) är de gamlaste jag har, ha överseende!

RSS 2.0