Målsättning och motivation



Läste en superbra artikel hämtad från boken Den inre ryttaren, som jag för övrigt tänker beställa, men jag tyckte att jag kan väl göra ett eget inlägg om det här.

Varför vill du tävla och träna?
Det är en fråga som man måste komma underfund med.
Vet man inte det så är det som att segla en båt utan färdriktning. Båten kastas runt och man kommer ingen vart.
Men har man ett mål, en motivation och drivkraften att ta sig dit så gör man framsteg.
Yttre motivation är den motivation som personer och bedrifter skapar. Den är kortsiktig och går över fort. Den kan man få av både tävlingsresultat och beröm från tränare. Yttre motivation bekräftar att det man gör är bra, och de som bara drivs av den yttre motivationen blir frustrerade och får ångest när de inte får den bekräftelsen.
Därför kan man hamna i en ond spiral när man inte får beröm eller bra tävlingsresultat.

Den yttre motivationen stärker självförtroendet.

Men den inre motivationen däremot är det som driver de mest framgångsrikaste ryttarna. Det är den motivationen som får en att kämpa på även om alla i omgivningen tycker att man rider som en kossa, även om tränaren skäller på en varje träning och även om man blir utesluten i varenda start.

Den inre motivationen ger självkänsla, och den bekräftar i stället att du som person är bra och duger även om inte omvärlden tycker det.

Visioner och mål

En vision är ett drömmål, dit du vill komma men som är långt borta från ditt nuläge. Det är visionen som skapar inre motivation, för då har du något att kämpa emot. För att uppnå dina mål måste du först fastställa ditt nuläge. Skriv ner dina svagheter, dina styrko, hästens svagheter, hästens styrkor och identifiera dina möjligheter (där du kan komma närmare visionen) och dina hinder (det som stoppar visionen).
Först då kan du sätta upp delmål som hjälp på vägen. Delmål är viktiga för att känna att det blir en skillnad och man faktiskt kommer närmare sitt drömmål.
Kom också i håg att skriva upp dina mål i positiva ord: "jag ska rida rytmiskt och titta på nästa hinder"
Istället för: "jag ska inte rida orytmiskt och inte titta på hindret"

Vad som händer då är att själva ordet INTE inte har någon stor betydelse för hjärnan. Därför kopplar hjärna istället in "titta på hindret" och vad gör du då?
Jo, du tittar på hindret.

Målbilder
En viktig princip när man tävlar är våra tankar. De styr oss mer än vad vi tror och när man då rider in på tävlingsbanan komemr automatiska tankar upp. Du minns kanske hur dåligt det gick på förra tävlingen och automatiskt reagerar du med samma medel och blir spänd och orolig.
Då måste du stoppa tankarna i tid och komma tillbaka till nuläget. I bland är det bättre att var HÄR och NU istället för att tänka sig hur det ska se ut när du utför det.

Att uppnå förändring
Att utvecklas handlar om att tänja på gränserna, att ta risker och framfröallt att förändras. Är man rädd för förändring står man och stampar på samma ställe och komemr ingen vart alls.
Så här är det bra att tänka när du vill förändra din ridning och lösa ett problem, t.ex att hästen inte vill göra en skänkelvikning.

1. Stanna upp, tänk efter och framför allt känn efter. Hur känns det just när hästen går emot skänkelhjälpen?
Döm inte dig själv, utan tänk efter och studera vad som händer med din kropp. Hur sitter du, vilken hjälp gav du?
Sätt ord på det du upptäcker och skilj ut dina reaktioner på det som inträffade och vilka handlingar du gjorde som utlöste det.

2. Nu måste du acceptera att det är så här. Just nu har jag svårt med skänkelvikning - men det är bara en fas i min ridutveckling.
Det är ok!

3. Nästa gång du ska göra en skänkelvikning har du möjlighet att stoppa de handlingar som utlöste skänkelvikning - och om du inte vet just hur du ska göra - bara förändra något helt!
Gör precis tvärtom och se vad som händer. Istället frö att re-agera - AGERA!

Misslyckande och bakslag

"Framgång ligger bortom misslyckande"


- TJ Watson

Misslyckanden händer oss alla. Annars skulle vi inte komma någonvart med våran ridning, eftersom allt hade gått så bra hela tiden så hade man inte behövt förändra något. Bakslag behövs för att utvecklas, nästan mer än vad framgång gör.
Men det gäller att förstå att bara för att något inte är perfekt, så är det inte ett misslyckande. När något blir fel i ridningen och det går dåligt på tävling kan man känna frustration och ångest och ta motgången personligt. När man känner såhär är oftast ingenting bra nog och man är aldrig nöjd.
Då måste man först och främst återgå till att hitta sin inre motivation. Vad är det jag vill egentligen? Är det verkligen rosetter och prispengar som gör mig lycklig?
Misstag behövs alltså för att utvecklas. Men att inte erkänna sina misstag, att inte rätta till det och inte lära sig något av det är ett misslyckande av högra rang. det är då man får de verkliga problemen, och det är då den riktiga dumheten slår in.
Att göra ett misstag har ingenting med dumhet att göra, men att inte lära sig något av det är väldigt korkat.

Den som aldrig misslyckas tar inga risker och utvecklas därför inte heller!
Om du slutar döma dig själv när du har klantat dig är du fri att ha roligt och njuta av ridningen istället för att slå och straffa dig själv för att dur ider så dåligt. Gör något åt det istället!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0