Exteriör - benen

Exteriören - något som kan ses som oviktigt och något bara dressyrhästar har till fördel.

Men det är ju faktiskt just det som avgör om hästen kommer att bli hållbar eller inte. Visst, det har ju med yttre omständigheter att göra också, såsom hur hästen rids och om den har fått gått ute i unga år, men för att hårddra det så är ju exteriören en del av hästens framtida prestationer.
Och jag vet att trots dålig exteriör kan en häst prestera oerhört bra, men i överlag vill jag alltid sträva efter en individ med hållbar exteriör.
Sen är det ju också exteriören som avgör hur hästen rör sig och vilken form som blir naturlig för hästen att gå i.

BENEN
Benen och benställningen har en väldigt stor roll när det gäller att förhindra ledproblem. Bra, starka leder med mycket brosk i "gångjärnen" är väldigt viktigt, likadant som starka senor och hovar.
Jag tror inte att den perfekta benställningen existerar, men det verkar tydligen min kära mor tro, som är väldigt snabb med att rata en häst som är x-bent, parallellförskjuten och gud vet vad...
Här nedan på bilden ser ni hur en normal benställning ska vara.
Idealet är en rak linje ner till hovbenet, och att framknäet är i linje med kotan.



Mai har en relativt bra benställning, men hon har väldigt mycket gallor och överben. Sen är hennes vänstra höftknöl lägre än den andra, det beror förmodligen på en skada sen hon var föl, och det är faktiskt till hinder för hennes prestation. Hennes vänstra sida är då mycket svagare än hennes högra!
Hon är något inåttåad men i överlag så är själva benställningen bra.

HOVARNA
Ingen hov ingen häst, brukar man säga. Och det stämmer ju!
Tyvärr finns det alldeles för många dåliga hovslagare som skor och verkar hästen så att den får stora problem med både leder och ligament. Man brukar säga att skon ska formas efter skon, inte tvärtom.
Bra hovar innebär att hovarna är av ett starkt material och inte är för mjuka. Hovvinkeln ska vara precis rätt för att få till det där fjädrande steget.


RÄTT!                               BRUTEN HOVVINKEL           BRUTEN HOVVINKEL


Mai har väldigt dåliga hovar. De är mjuka och när hon tappar en sko följer oftast halva hoven med.
Men som tur är har vi en väldigt bra hovslagare som alltid fixar hovarna till det bästa!

Ja, det var väl den första delen av exteriören jag ville skriva om. Kom i håg att inspektera benen nästa gång ni köper häst! ;)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0