Sexuella övergrepp i ridsporten

Vet inte om ni läste artiklarna i Ridsport som kom förra veckan. Där hade de i alla fall uppmärksammat just sexuella övergrepp inom ridsporten, av män som står i en makt och beroendeposition över unga tjejer (exempelvis tränare, arbetsgivare) och utnyttjar det.
I alla fall så tycker jag att det är förjävligt att sånt här faktiskt händer. Det är sånt som verkligen inte borde tolereras, oavsett hur känd tävlingsryttare/duktig tränare/trevlig i vanliga fall/snygg mannen eller kvinnan i fråga är.

Tänk dig själv.
Du jobbar hos en ganska ung, väldigt känd tävlingsryttare, väldigt trevlig och du får rida alla hans fina hästar och åka med på tävlingar.
Han bygger upp ett förtroende mellan er, hjälper dig med ridningen och du känner dig verkligen utvald och tycker verkligen om mannen.
Men sen börjar det gå längre och längre, han börjar tafsa och du vågar inte säga i från. Han har ju trots allt gett dig så mycket, och det är ju inte precis så att han gör dig illa. Jag kan nog stå ut, med tanke på hur snäll han är annars, tänker du.





Ofta är det så här det går till. Att den som utsätter en för sexuella övergrepp ofta är en person man litar på, en person som man känner att man får väldigt mycket av. Som ung satsande ryttare så vill man ju ofta väldigt mycket, vill vara till lags och känner att man hamnar i en beroendeställning av personen. Det känns därför "taskigt" att säga i från, att anmäla eftersom han har ju gett dig så mycket. Skammen bara växer, man vågar inte berätta för någon i rädslan att inte bli trodd.

Och så ska det verkligen inte få vara! Jag tycker att det är jättebra att Ridsport uppmärksammar det här och drar upp det i ljuset. Sexuella övergrepp är aldrig någonsin okej, man kan inte "stå ut".
Och man kanske ska tänka en extra gång innan man åker och jobbar hos någon man inte känner. Man tar ju trots allt en risk, oavsett hur trevlig personen verkar utåt.
Det måste ju också lyftas fram att det ALDRIG är tjejen/killen som blir utsatts fel. Man måste verkligen betona att det är den som gör övergreppen som är den som ska känna skam.

Vad jag ville komma till var att det är otäckt att det är så många som utsätts för sånt här, men att det är väldigt bra att det inte hamnar i skymundan.
Viv et ju att en viss känd tränare har blivit anklagad för sexuella övergrepp, sen vet jag att det också finns lärare på riksanläggningarna som har eller har haft relationer med elever.
Jag tycker verkligen att ridsportförbundet skulle lägga lite mer av sin tid på att jobba bort sånt här än att hålla på och tjafsa med utrustningsregler som bara gör folk upprörda.

Jobba på att få ridsporten mer jämställd, tryggare för alla inblandade och helt enkelt dra upp alla fall, slänga ut alla namn i det offentliga. Inte sopa skiten under mattan, som man säger ;)
Så nu väntar vi bara på att Ridsportförbundet ska hänga på tidningen Ridsport och ta tag i det här med hårdhandskarna.



Kommentarer
Postat av: Isabella Bergh

Kommer du ihåg den mörkhyade killen i helsingborg? Thomas Hammar eller va han heter, de känns ju att han höll på att taffsa mycket men jag är inte säker :)

2012-04-08 @ 03:54:16
URL: http://isabellabergh.blogg.se/
Postat av: Fia

Riktigt riktigt bra inlägg. Jag håller med dig helt och fullt, det måste komma fram mer av det här för att dom som är utsatta ska våga säga ifrån. Det finns verkligen några riktigt fula fiskar där ute som man skulle vilja sätta dit.



Mvh Fia

2012-04-08 @ 11:33:51
URL: http://iminegnalillabubbla.blogg.se/
Postat av: Maria @ TeamLantliga

Riktigt bra inlägg :3

2012-04-08 @ 12:01:02
URL: http://teamlantliga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0