Hästar och olyckor



Hästar är flyktdjur.


Det är något som vi inte kan komma ifrån, hur vi än ser på saken. Evolutionen har sett till att hästar i alla tider har kunnat upptäcka faror och snabbt komma ifrån dem.
Nuförtiden, när hästar används i sporten, händer det att man glömmer bort just det. Man slarvar lite, tänker inte riktigt igenom allt man gör med hästen och ger inte alltid tillräckligt tydliga instruktioner till hästen.
Oftast passerar dessa små ögonblick obemärkta förbi, och det är ingen större sak med det.

Men då och då händer det faktiskt olyckor. Olyckor där hästen har tolkat något som en fara och därmed reagerat på det så som hästens natur säger åt den att göra.
Man kan inte skylla på någon egentligen, alla människor gör små misstag, små misstag som ibland tyvärr får dödlig utgång. Inte heller kan hästen få skulden, för den gör ju bara så som hästens instinkt säger och jag tror inte att hästar någonsin vill skada sin ledare, en människa som hästen bryr sig om och förhoppningsvis respekterar.

Det händer, om man kollar på statistiken, inte bara oss vanliga dödliga. Även proffsen råkar illa ut.
Peter Ericsson blev senast i höstas sparkad i huvudet av en livsglad unghäst. Till och med de som har allra bäst koll på sina hästar blir skadade, och det är en risk man får ta.



Men vi har en skyldighet, att behandla hästen så naturligt det bara går, så säkert det bara går för att förhindra att olyckor inträffar. Vi får ALDRIG glömma bort att hästen inte har valt att vara med oss, att älska oss, att hoppa hinder höga som hus för oss, att alltid ha ett staket eller en vägg som hindrar hästen från att röra sig över de oändliga vidder som de är gjorda för.

Hästen är ett helt fantastiskt djur som vi inte får ta för givet. De är inte människor, och reagerar därför inte på samma sätt som vi. De planerar inte ut otyg som de ska hitta på, de vill inte någon illa helt obefogat.

De lever i nuet och agerar i nuet. De tar dagen som den kommer.
Det är vi - vi som måste försöka agera på ett sätt som hästen kan förstå. Vi, som måste skydda oss själva och våra hästar från de värsta skadorna, genom att vara medvetna.


Medvetna om att hästen är ett flyktdjur.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0